Borůvkovej bizárek

Modrůvky jsou jednoznačně náš bestseller - jsou dobroučký, barevný, bezlepkový a zdravý, win win! Jaká je jejich hlavní ingredience je nad slunce nejjasnější - jsou to lesní borůvky (pro ty ne zrovna ostrý tužky v penále) a já si řekl, že se jim podívám na zoubek. Ano, tenhle článek píšu já sám pan ředitel, takže nečekej další článek s informacema o borůvkách jako superpotravinách s antioxidantama a vitamínama a všema těma nej nej věcma - to přeci všichni víme, dočteš se to všade. My se totiž, kamarádi, podíváme na nějaký bizárečky a zajímavý fakta, který jste o borůvkách na stopro nevěděli, ha! (A doteď ani já). Tak jdem na to.

antokyanin

Za modrou barvu může “antokyanin”, což je pigment, který má na svědomí modrou, fialovou a červenou barvu i v dalším ovoci a zelenině (třeba červený zelí nebo ostružiny) - takže můžeš zaflexit před kámošema, jen si prosím tě nespleť slovo “kyanin” s “kyanidem”...

HOJNÁ SIBIŘ

Jsem v šoku z faktu, že kromě zemí Skandinávie jich nejvíc roste na Sibiři?? A pak, že tam nic neroste! Na dovču bych tam ale stejně nejel, kdyby to někoho zajímalo.

KDYŽ MÁŠ HLAD, NEJSI TO TY

Navázal bych bizárkem právě z Ruska, kdy v jedno období byla úroda borůvek tak mizivá, že se místní medvědi (borůvkama se medvědi cpou hlavně před zimou, aby nabrali nějakej ten špíček a mohli si jít dáchnout na pár měsíců) začali stahovat do obydlených částí a útočit na lidi, protože prostě hlad je svi… bobule došly, no. A protože Rusko je Rusko, kdo chce vidět záběry pobíhajících medvědů v ulicích, může mrknout sem: HLADNÍ MEDVÍDCI TADY

RAF!

Z toho pozitivnějšího koutku jsem vyčmuchal, že takoví piloti RAF (pozor, není totéž co HAF! pozn. autora) pojídali borůvky před nočními lety, protože věřili, že jim zlepší zrak ve tmě. Takže před noční šichtou borůvkovej koláč a hned to půjde líp!

DLOUHEJ A TĚŽKEJ

A když už mluvíme o borůvkovym koláči, v Rusku v roce 2012 upekli 70 m dlouhej a 300 kg vážící koláč, mňamdopsíka, tam by se hodovalo!

KDO ZAVÁHÁ, NEŽERE!

Ve Finsku zase pořádají závody ve sbírání borůvek, kdo posbírá nejvíc za nejkratší čas.

NA VELIKOSTI ZÁLEŽÍ

Největší borůvka sice není lesní, ale i tak to na mě udělalo dojem. 20,4 g vážící mršku vypěstoval pán v Austrálii a pro porovnání je velká asi jako ping pongovej míček. Možná mě zaujal spíš ten míček, ale za tu borůvku taky tleskám a vám tady dávám ODKAZ na video.

VOLEJTE POLICII

Za nejpjodivnější kulinářskou kombinaci s lesníma borůvkama považuju “borůvkové rizoto” a “borůvková BBQ omáčka” - no vážně, kdo zkombinuje kečup, jablečný ocet, lesní borůvky, hořčici, česnek, cukr, chilli a Worcestershire omáčku do jedné šlichty a nazve to omáčka? V případě zájmu napiš, pošlu recept.

INDIÁNI GURMÁNI

A víš co je to Pemikan? Zní to hůř než rizoto a omáčka, ale vlastně je to asi neškodná delikatesa. Tradiční konzervované jídlo dělané kmeny prérijních Indiánů. Je to směs sušeného masa, tuku a někdy také sušených bobulí - třeba těch borůvek. "Pemikan byl ceněný pro svou dlouhou trvanlivost a vysokou energetickou hodnotu, což ho činilo ideálním jídlem pro přežití v náročných podmínkách." - takže ve zkratce takový prastarý JERKY.

VANA VS BORŮVKY

K naplnění celé vany o standardním objemu cca 300 litrů by bylo potřeba 1,36 milionu průměrně velkých lesních borůvek. Přes složitý vzorečky mi to vypočítal chatGPT, k čemu nám to všem bude nevíme, ale k čemu nám bude vzoreček fotosyntézy nebo mocniny a odmocniny, to taky nevíme!

DOMEČEK PRO ŠMOULÍKY

Jako poslední jsem si schoval tuhle velezajímavost, a to je obchod ve tvaru borůvky, který je součástí tematického parku Wild Blueberry Land. Nachází se v Maine, USA, já bych se tam teda rozhodně stavil a do obchůdku jim propašoval naše Modrůvky, ať v tý Americe vědí, co je dobrý!

Snad tě překvapil aspoň fakt, že v tý vaně by muselo být přes milion borůvek, mě totiž velice hodně moc. Díky za pozornost a zase někdy něco sesmolím!